Veni

We should know better. An inquiry at the crossroads of ethics and epistemology

Slavernijvoetafdruk
De centrale case study van dit onderzoeksproject is de zogenaamde slavernijvoetafdruk, ofwel het feit dat veel van de producten die we kopen worden gemaakt in bedenkelijke omstandigheden. Mensen worden uitgebuit voor onze koffie, voedsel, kleding, smartphones, en ga zo maar verder. Kunnen we als consumenten verantwoordelijk worden gehouden, of verleent onze onwetendheid ons een excuus?

Epistemische dimensie
Studies over verantwoordelijk gingen vaak over vrijheid en controle (in hoeverre we verantwoordelijk zijn als we geen opties hebben om anders te handelen). Recent is de aandacht verschoven naar een andere dimensie van verantwoordelijkheid: de epistemische dimensie. De vraag is in hoeverre we verantwoordelijk zijn, als we niet op de hoogte zijn van het leed dat we aanrichten.

Perspectief
Het uitgangspunt van het project is dat bestaande theorieën te veel uitgaan van het perspectief van de agent. Als je vanuit jouw eigen ogen gezien niets verkeerd deed, en je bent niet welwillend nieuwsberichten en andere informatie over je aankopen uit de weg gegaan, dan valt jou als consument niets te verwijten.

Beschikbare informatie
Het probleem met deze theorieën is dat ze te weinig aandacht hebben voor het feit dat meer informatie in veel gevallen wel degelijk aanwezig is (over de slechte werkomstandigheden in de fabrieken, mijnen en plantages, maar ook over alternatieve producten die steeds meer opkomen). In dit project zal verantwoordelijkheid dan ook niet worden geanalyseerd in termen van het perspectief van de agent, maar in termen van de beschikbare informatie.

Overzicht project

  • 1: Externalisme. Kan verantwoordelijkheid worden geanalyseerd aan de hand van de beschikbare informatie (i.p.v. het perspectief van de agent)?
  • 2: Onverschilligheid. Volgens recente voorstellen kan iemand verantwoordelijk gehouden worden als ze te onverschillig was. Maar wat betekent dit?
  • 3: Strategische onwetendheid. Wat is strategische onwetendheid, en wanneer ben je er verantwoordelijk voor?

Sponsors
Dit postdoc onderzoeksproject voerde ik uit op de VU van oktober 2013 tot oktober 2016 (incl. workshops), en werd gefinancieerd door het NWO (Veni programma).